نسخه دارو در تحریم و جنگ؛ افزایش قیمت به جای خطر کمبود

افزایش قیمت دارو در ماه‌های اخیر، همزمان با تداوم تحریم‌ها، محدودیت‌های ارزی و اختلال در زنجیره تأمین، به یکی از دغدغه‌های مردم تبدیل شده است. مسئولان غذا و دارو اما می‌گویند تعدیل قیمت‌ها برای حفظ تولید و جلوگیری از کمبودهای بیشتر انجام شده است.

عکس یک

همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: وزیر بهداشت از کاهش ۵۰درصدی کمبودهای دارویی گفته و این که کمبودها از ۶۴ به ۳۲ قلم رسیده است. این مساله در حالی محقق شده که طی ماه‌های گذشته با وجود جنگ، تشدید تحریم‌ها و بسته شدن مرزهای دریایی و هوایی، واردات دارو و مواد اولیه با چالش‌های متعددی همراه بوده اما اقدامات و تدابیر متولیان نظام سلامت به گونه‌ای رقم خورده که با وجود شرایط سخت جنگی در خاورمیانه کمترین بحران دارو در بازار درمانی کشور وجود داشته باشد. این در حالی است که صنعت داروسازی کشور هم با چالش‌های زیادی دست و پنجه نرم می‌کند و تغییر و افزایش قیمت دارو هم به دغدغه جدی مردم بدل شده است. محمد هاشمی، سخنگوی سازمان غذا و دارو و محمدمهدی مجاهدیان، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران در تلویزیون اینترنتی همشهری درباره تغییر و تحولات بازار دارویی کشور نکاتی را مطرح کرده‌اند که بخشی از آن را در این گزارش می‌خوانید و فیلم کامل را می‌توانید از این لینک مشاهده کنید. [دارو هست یا نیست؟ پشت پرده افزایش قیمت و کمبود داروها]

چرایی گرانی دارو؟

«ما پیشتر با اجرای طرح تحول سلامت توانستیم کاهش پرداخت از جیب بیمار را داشته باشیم و این عدد به ۱۰ درصد رسید. یعنی می‌توانیم طرح‌هایی را ارائه و اجرا کنیم که موفق باشند.» هاشمی این نکته را مطرح و عنوان می‌کند: باید بررسی کنیم که چه دلایلی منجر شد این موفقیت ادامه نداشته باشد. اما در حال حاضر مساله اصلی جنگ و تحریم‌های گسترده است که نمی‌توانیم ارز را به راحتی برای خرید دارو انتقال دهیم. البته پیش از جنگ هم ما مشکل انتقال ارز برای خرید دارو داشتیم. مسائلی که بسیاری از آنها خارج از اتمسفر دارویی و حوزه سلامت قرار می‌گیرد.

او معتقد است که بسیاری از حوزه‌ها به ویژه دیپلماسی، راه و بودجه‌ریزی کشور در شکل‌دهی ویترین کنونی کمبود دارو در کشور دخیل هستند. این در حالی است که در جنگ ۴۰ روزه تعدادی از کارخانه‌های دارویی هم مورد اصابت قرار گرفتند اما مساله مهم این است که ما از پا در نیامدیم و توانستیم با وجود همه موانع، دارو و کالاهای اساسی دیگر مورد نیاز کشور را تامین کنیم.

هاشمی به این نکته مهم هم اشاره می‌کند که در نتیجه تشدید تحریم‌ها کاهش همکاری کشورهای اروپایی هم رقم خورد و مثال آن درباره واکسن آنفلوآنزاست که این کشورها حاضر به همکاری با ایران نشدند. یک نمونه بسیار ساده‌ از عدم همکاری کشورهای اروپایی که برای اولین بار رخ داد. البته که راه‌های جایگزین را پیدا کردیم و واکسن آنفلوآنزا از چین و روسیه تامین شدند.

چرا افزایش قیمت دارو ضرورت داشت؟

هاشمی درباره افزایش قیمت‌های دارویی که امسال چندین مرتبه اتفاق افتاده هم بیان می‌کند: افزایش قیمت‌های اخیر، نه به عنوان یک سیاست انتخابی، بلکه به مثابه‌ اقدامی پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع بحران‌های بزرگ‌تر دارویی ارزیابی می‌شود. در شرایط جنگ اقتصادی، انتخاب اصلی، بین بد و بدتر رخ می‌دهد. ما با شرایطی مواجه بودیم که در صورت عدم تعدیل قیمت‌ها، شاهد ناپدید شدن داروهای حیاتی از بازار می‌شدیم. بنابراین، اولویت اصلی سازمان غذا و دارو، حفظ تداوم تولید و دسترسی مردم به دارو بود.

او ادامه می‌دهد:‌ گرانی دارو در افکار عمومی به عنوان یک چالش مستقیم در قدرت خرید مطرح است، اما راهکارهای ارائه شده توسط مسئولان غذا و دارو بر این محور استوار است که فشار هزینه‌ها نباید از طریق «ارزان‌فروشی تولیدکننده» حل شود، چرا که این روش منجر به شکست زنجیره تولید خواهد شد.

گرانی دارو بهتر از نبود داروست

مجاهدیان در ادامه این برنامه درباره عواملی که بر قیمت دارو تاثیر داشته توضیح می‌دهد: از دید اقتصاد سلامت، گرانی دارو امرو یک امر اجتناب‌ناپذیر است. کشور در تنگنای تحریم و تورم قرار دارد. علاوه بر این در یکسال اخیر با اختلال پیش آمده در تجارت و صادرات نفت منابع ارزی کاهش پیدا کردند و سازمان غذا و دارو ناچار شد برای حفظ موجودی دارو در بازار، ارز غیر ترجیحی را به جای ارز ترجیحی انتخاب کند تا دارو در دسترس مردم باشد.

البته او معتقد است که دولت باید صندوق‌های بیمه‌گر را تقویت کند تا گرانی دارو را پوشش دهند و افزایش پرداخت از جیب مردم ایجاد نشود. ارز برخی دارو از ۲۸.۵۰۰ تومان به ۱۵۰ هزار تومان رسیده و صنعت نباید این هزینه را متحمل شود، از جیب مردم هم نباید پرداخت شود. در این باره باید در بودجه ۱۴۰۵ چیزی حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ همت پیش‌بینی می‌شد که رخ نداد. مجلس هم پیش‌بینی لازم را در این باره نکرد.

مجاهدیان با تاکید بر این که باید بین ۹۰ تا ۲۰۰ درصد افزایش قیمت دارو را لحاظ می‌کردیم تا مردم از دسترسی به دارو محروم نشود، ادامه می‌دهد: راهکار حل معضل گرانی دارو، توقف افزایش قیمت‌ها نیست، چون این کار به توقف تولید منجر می‌شود. راهکار اصلی، تزریق بودجه‌ عملیاتی به سازمان‌های بیمه‌گر است. بیمه‌ها باید بتوانند مابه‌التفاوت قیمت قبلی و قیمت جدید را پوشش دهند. یعنی بیمار نیازمند، دارو را با نرخ مصوب حمایتی دریافت کند و مابه‌التفاوت آن توسط سازمان بیمه به داروخانه پرداخت شود.

او تاکید می‌کند: این مکانیسم که از آن به عنوان سیستم پرداخت مابه‌التفاوت یاد می‌شود، نیازمند هماهنگی دقیق میان سازمان برنامه و بودجه، مجلس شورای اسلامی و سازمان‌های بیمه‌گر است. چالش موجود اما در تأخیرهای پرداخت بیمه‌ای به داروخانه‌ها نهفته است.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران همچنین به هزینه‌های جانبی تولید دارو اشاره و عنوان می‌کند: بسته‌بندی، صرفا یک ظاهر نیست؛ بلکه بخشی از کیفیت دارو است. فویل‌های آلومینیومی قرص‌ها که باید مانع از نفوذ رطوبت شوند، ظروف شیشه‌ای مخصوص شربت‌ها، کارتن‌های استاندارد و بروشورهای چاپی که باید با دقت بسیار بالا تهیه شوند. اینها کالاهایی هستند که تحت تأثیر تورم مواد اولیه قرار دارند و هر کدام‌شان یک زنجیره‌ تأمین مجزا دارند که در قیمت نهایی دارو اثر دارد.

همه پای کار هستند

هاشمی هم در ادامه به توانمندی صنعت داروسازی کشور اشاره می‌کند و می‌گوید: بیش از ۹۷درصد از داروهای مورد نیاز را در داخل کشور تولید می‌کنیم اما تمام مواد اولیه تولید داخل نیست. دو یا سه درصد داروی وارداتی هم در برخی موارد ۳۰ درصد بودجه دارویی را تحت الشعاع قرار می‌دهد. در برخی موارد هم به یکباره اتفاقی از جمله حذف ارز ترجیحی برخی داروها رخ می‌دهد که باعث ایجاد محدودیت‌ها، افزایش قیمت و… شده که البته امسال شاهد این شرایط بوده‌ایم.

البته او تاکید می‌کند که برای جبران نقصان‌ها تمام متولیان نظام سلامت و خارج از نظام سلامت در سایر نهادها تلاش می‌کنند. وزیر بهداشت هم چند روز پیش اعلام کرد که بخش زیادی از انرژی او را موضوع دارو و تجهیزات پزشکی می‌گیرد.

اعتماد به داروی داخلی = امنیت دارویی

هاشمی درباره کیفیت داروهای تولید داخل هم توضیح می‌دهد: داروهای تولید ایران، از نظر استانداردهای علمی بین‌المللی، میزان خلوص ماده‌ مؤثره، قدرت اثرگذاری و انطباق با فارماکوپه‌های معتبر جهانی، با نمونه‌های وارداتی برابری می‌کنند. این یک ادعا نیست، بلکه نتیجه‌ آزمایش‌های مداوم در آزمایشگاه‌های مرجع غذا و دارو است. این در حالی است که داروی داخلی، علاوه بر اینکه بار ارزی کمتری به کشور تحمیل می‌کند، دسترسی پایدارتری دارد. اعتماد مردم به تولیدات دارویی داخلی، به معنای حمایت از امنیت دارویی کشور است.

چالشی که با کمبودها ایجاد می‌شود

کارشناسان همواره هشدار داده‌اند که در شرایط بحران، یکی از اتفاقات آسیب‌زا افزایش تقاضای مردم برای خرید دارو و انبار آن در منازل است. مهاجریان در این باره توضیح می‌دهد: در پی انتشار اخبار غیردقیق یا هیجانی در فضای مجازی درباره کمبود دارو، برخی از شهروندان از روی اضطراب به داروخانه‌ها هجوم می‌آورند و بیش از نیاز واقعی خود دارو تهیه می‌کنند. این رفتار انبارگردانی خانگی، سه پیامد بسیار مخرب دارد؛ اول باعث ایجاد کمبود کاذب در بازار می‌شود و دارویی که باید برای بیمار واقعی استفاده می‌شد، در کمد خانه‌ فردی که ضرورتی به آن ندارد، حبس می‌شود.

به گفته او دومین پیامد هم اتلاف سرمایه‌ ملی است. بسیاری از داروها نیاز به شرایط نگهداری خاص از نظر دما و رطوبت دارند. نگهداری آن‌ها در محیط نامناسب خانه باعث فساد دارو و گذشتن تاریخ انقضای آن می‌شود. و پیامد سوم این رفتار چرخه معیوب عرضه و تقاضا را تشدید و قیمت‌ها را به‌دلیل فشار روانی بازار، بی‌ثبات می‌کند.

خطر خوددرمانی را هم جدی بگیرید

هاشمی در پایان به مساله خوددرمانی به ویژه مصرف بی‌رویه‌ آنتی‌بیوتیک‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: فرهنگ مصرف آنتی‌بیوتیک در ایران نیازمند اصلاح است. بسیاری از بیماری‌های فصلی که مردم را به داروخانه‌ها می‌کشاند، ویروسی هستند. در این موارد، آنتی‌بیوتیک هیچ اثری ندارد و تنها بدن بیمار را در برابر مقاومت‌های میکروبی ضعیف می‌کند. مقاومت میکروبی، یکی از بزرگترین خطرات سلامت عمومی است.

او تاکید می‌کند: ما باید به مردم آموزش دهیم که در مواجهه با بیماری‌های ویروسی مانند سرماخوردگی، نیازی به مصرف آنتی‌بیوتیک نیست. فشار بیمار به پزشک برای تجویز آنتی‌بیوتیک، یک خطای استراتژیک است که سیستم ایمنی جامعه را در آینده ضعیف می‌کند. سازمان غذا و دارو از تمامی رسانه‌ها خواسته است که فرهنگ مصرف مسئولانه را ترویج کنند و به مردم آگاهی دهند که هر بیماری نیازمند دارو نیست.

بیشتر بخوانید:

  • افزایش ۱۰ برابری هزینه حمل مواد اولیه دارو
  • پیرصالحی: نباید افزایش هزینه‌های دارو به مردم تحمیل شود

کد خبر 1071059 منبع: همشهری آنلاین

  • تخلف سایت‌های نوبت‌دهی پزشکان ؛ ۳۰۰ هزار تومان حق نوبت‌دهی! + تصاویر مستندات

  • ردپای WHO در تاخیر تامین واکسن‌های آنفلوآنزا | مشکل فقط مربوط به ایران نیست

  • وزیر بهداشت: طرح غربالگری سلامت معلمان اجرا می‌شود

  • هشدار وزیربهداشت درباره مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک | شعار «ایران سلامت می‌ماند» نمایش تاب‌آوری صنعت داروست

  • هزینه ۶۵ میلیون دلاری واکسن هاری برای دولت | هر سگ‌گزیده ۲۱۶ دلار!

  • نسخه دارو در تحریم و جنگ؛ افزایش قیمت به جای خطر کمبود

  • محسن نامجو: به کنسرت من بیایید با اردنگی پرت‌تان می‌کنم بیرون | هیچ براندازی حق ندارد وارد سالن شود | اینجا بهشت است همه برگردید

  • چراغ سبز ترامپ در راهروهای سازمان ملل | آیا پزشکیان و ترامپ روبه‌رو می‌شوند؟

  • ایران خودرو قیمت چهار محصول را از ۷۸۰ میلیون تا ۱/۲ میلیارد تومان افزایش داد

  • به ما اجازه ندادند وگرنه من و محسن تنابنده برای ادامه پایتخت قصه زیاد داریم

  • تهدید مدافع استقلال توسط کنعانی؛ نمی‌گذارم پایت را در تیم ملی بگذاری | پاسخ فوری قلعه‌نویی + عکس

  • مادر بهاره رهنما: من انحنای ستون فقرات دارم و فقط یک دلیل برای بازی در سریال مهران مدیری داشتم

  • اولتیماتوم پزشکیان: در منطقه ما هیچ‌کس به تنهایی امنیت نخواهد داشت | ما هیچ تجاوزی را بدون پاسخ نمی‌گذاریم

  • تصاویری از عراقچی، زلنسکی و ترامپ و ملانیا! گردهمایی سران جهان در مجمع عمومی سازمان ملل | تصاویر

  • محسن نامجو: به کنسرت من بیایید با اردنگی پرت‌تان می‌کنم بیرون | هیچ براندازی حق ندارد وارد سالن شود | اینجا بهشت است همه برگردید

  • مادر بهاره رهنما: من انحنای ستون فقرات دارم و فقط یک دلیل برای بازی در سریال مهران مدیری داشتم

  • دنیا مهارت خلبان هواپیمای حامل پزشکیان را تحسین کرد | لحظه فرود هواپیمای حامل رئیس جمهور ایران در فرودگاه جان اف کندی آمریکا را ببینید

  • هشدار مکرون به آمریکا: ایران را بمباران نکنید

  • عکس‌هایی که پزشکیان در سازمان ملل به مقامات کشورها نشان داد | ببینید

  • فوری | فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید سجاد سراوان به شهادت رسید

  • عراقی‌ها به علی اوجی و نرگس محمدی جایزه دادند

  • به ما اجازه ندادند وگرنه من و محسن تنابنده برای ادامه پایتخت قصه زیاد داریم

  • شبنم قلی‌خانی، بازیگر «مریم مقدس» با استایلی متفاوت در دبی | تصاویر

  • ذخیره دارویی محک مناسب است | درمان‌های نوین سرطان کودکان جایگزین بخشی از هزینه‌های سنگین می‌شوند

  • وزیر بهداشت: گرانی دارو با افزایش پوشش بیمه جبران می‌شود | رئیس جمهور در هند به دنبال رفع مشکلات واردات حوزه دارو است

  • بحث دارو دارای دو مشکل است؛ کمبود و قیمت

Leave a Comment

Are you human? Please solve:Captcha